مراحل طراحی و اجرا ویلا

ویلا به مکانی گفته می‌شود که انسان برای خارج شدن از روزمرگی‌ها و ارتباط بهتر با طبیعت و همچنین کسب آرامش و آسایش در آن سکنا می‌گزیند. از این رو لازم است تا ویلاها به امکاناتی فراتر از زندگی آپارتمان‌نشینی امروزه مجهز باشند. طراحی ویلا یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین قسمت‌ها، در ساخت ویلا است. در این مقاله تلاش کرده‌ایم تا مراحل طراحی و اجرای ویلا را به صورت کامل توضیح دهیم. در صورتی که قصد ساخت یا خرید ویلا دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.


مراحل ساخت و اجرای ویلا


همان‌طور که اشاره شد، یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین قسمت‌ها در طراحی و اجرای ویلا، طراحی نقشه ویلا است. علاوه بر توجه به طراحی نقشه، توجه به مواردی از قبیل شرایط اقلیمی، نورگیری، تهویه، عملکرد، کاربردی بودن فضاها و جلوگیری از پرت شدن فضاها و.... نیز لازم است که حل کردن آن‌ها نیاز به زمان‌بندی مناسب دارد. نکته دیگر در اصول طراحی ویلا توجه به سایت، نحوه قرارگیری ساختمان ویلا، هماهنگی میان طبقات و ساختار سقف است که می‌تواند ساده، شیب‌دار و یا ترکیبی از این دو باشد. در ادامه به ترتیب اهمیت به مراحل ساخت و طراحی ویلا اشاره شده است.

مراحل طراحی و اجرا ویلا

1- تایید نقشه


در ساخت و طراحی ویلا پس از تایید نقشه‌های معماری و سازه توسط مهندس معمار و محاسبه و گرفتن مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح برای موافقت با ساخت ویلا، ابتدا نقطه‌گذاری زمین طبق نقشه نسبت به زمین همسایه یا جدول خیابان صورت می‌گیرد، دو نقطه از زمین مورد نظر نشانه‌گذاری شده و توسط دو عدد گل میخ یا میلگرد 30 سانتی در نقاط نشانه‌گذاری شده کوبیده می‌شود، پس از آن ریسمان به دو نقطه مورد نظر تنظیم می‌شود، توسط یک عدد گونیای بزرگ یک متری یا فیثاغورث، بعد دیگر زمین گونیا می‌شود و نقطه سوم مشخص می‌گردد. پس از نشانه‌گذاری نقطه سوم برای به دست آوردن نقطه چهارم با متر طبق نقشه سر و ته نقشه نیز چک می‌شود که طول و عرض نشانه‌گذاری شده بر روی زمین با نقشه همخوانی داشته باشد.


2- گچ ریزی


با استفاده از ریسمان بین نقاط نشانه‌گذاری شده گچ ریزی انجام می‌گیرد، در صورتی که عمق زمینی که عملیات پی کنی در آن انجام می‌گیرد بیشتر از یک متر باشد، بهتر است برای هر یک متر پی کنی اضافه نسبت به نوع زمین ریزشی یا مقداری نسبت به نقاط نشانه‌گذاری شده و گچ ریزی شده، زمین را بیشتر در نظر گرفت.


3- خاک برداری و پی کنی


در این مرحله با توجه به نوع خاک برداری با نظر ناظر یا پیمانکار با استفاده از بیل مکانیکی یا لودر و کامیون عملیات خاک برداری انجام می‌گیرد.

مراحل طراحی و اجرا ویلا

4- رگلاژ و تسطیح


به میزان 10 الی 25 سانتی‌متر از زمینی که با استفاده از بیل و لودر خاک برداری شده، به صورت دستی و توسط بیل و کارگر انجام می‌شود، این کار به منظور سست شدن دانه‌های خاک و جدا شدن آن‌ها از یکدیگر به وسیله شانه‌های بیل یا لودر انجام می‌شود.

5- بتن مگر یا پاکیزگی


به ارتفاع 5 الی 10 سانتی متر از کف زمین مورد نظر با بتن مگر عیار 150 توسط قالب چوبی یا فلزی در محل‌هایی که قرار است فونداسیون و قالب‌بندی اجرا شود، ریخته می‌شود و اگر پی به صورت رادیه ژنرال اجرا گردد کل محل آرماتور گذاری بتن ریزی می‌شود.


6- قالب‌گذاری


در طراحی ویلا قالب‌بندی به چند صورت فلزی، چوبی، فایبرگلاس یا آجری اجرا می‌شود. در صورتی که قرار باشد قالب‌بندی به صورت فلزی یا چوبی یا توسط لایه‌های فایبر گلاس انجام شود، ابتدا باید آرموتوربندی انجام شود. پس از چرب کردن قالب‌های فلزی و چوبی با فایبر گلاس با استفاده از سیم در محل مورد نظر به هم بسته می‌شوند و اگر قرار باشد توسط آجر قالب‌بندی صورت گیرد، پیش از کارگزاری میلگردها در محل مورد نظر آجرها نسبت به فشار پی از 10 تا 20 سانتی‌متر و پایه‌هایی در پشت قالب تعبیه می‌شوند، فقط باید در نظر داشت که حتما در قالب آجری پیش از بتن ریزی پلاستیک‌هایی بر روی دیوارهای داخلی پی ها برای جلوگیری از مکش شیره بتن کار گذاشته می‌شوند.


7- رامکا


پس از بتن ریزی فونداسیون در صورتی که سازه بتنی باشد باید 4 عدد میلگرد عرضی به اندازه ابعاد ستون به اسم رامکا بسته شود.

مراحل طراحی و اجرا ویلا


8- قالب گذاری ستون‌ها


در ساخت ویلا قالب ستون‌ها به دو صورت فلزی یا چوبی و یا فایبرگلاس کار گذاشته می‌شود و توسط کارگران بتن ساز در محل طبق دستور مهندس ناظر بتن ریزی شروع می‌شود، تنها برای جلوگیری از جدا شدن دانه‌ها هنگام بتن ریزی بهتر است ارتفاع بتن ریزی از 1 متر بیشتر نشود که در این صورت یک طرف قالب تا 1 متر مانده به کف فونداسیون باز شده و بتن ریزی از آنجا شروع شده و پس از ویبره زدن و یا ضربه توسط چکش در گوشه‌های قالب بتن ریزی تا بالاترین مرحله پیش می‌رود، پس از حداقل 48 ساعت از زمان بتن ریزی آخرین ستون، قالب ستون‌ها باز می‌شوند. فقط قبل و بعد از بتن ریزی، قالب‌ها باید توسط روغن سوخته با یک دستمال چرب شود تا بعد از بتن ریزی هم سطح صافی را به دست آورد و هم از چسبیدن قالب به بتن جلوگیری کند.
از مراحل دیگر ساخت و اجرای ویلا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
شمع گذاری و میلگرد گذاری و آویزها
تیرچه گذاری و یونولیت
قالب‌گذاری دور سقف
سقف شیروانی
دیوار چینی
نازک کاری


سخن پایانی


همان‌طور که اشاره شد، طراحی نقشه ویلا از مهم‌ترین و اصلی‌ترین قسمت‌های ساخت و طراحی ویلا است. در این مقاله تلاش کردیم تا مراحل ساخت و اجرای ویلا را به صورت مختصر در اختیارتان قرار دهیم. توصیه می‌کنیم از مهندسین کار کشته و ماهر به منظور ساخت و طراحی ویلای خود کمک بگیرید.